wietsoorten kweken

Landrace Cannabis Strains

Als je je verdiept in de verschillende cannabis strains die tegenwoordig beschikbaar zijn, kom je ook landrace cannabis tegen. Dit zijn de oorspronkelijke, oeroude cannabisrassen die duizenden jaren geleden in specifieke regio’s op aarde groeiden. Ze vormen de basis waarmee huidige growers nieuwe strains begonnen te kweken. Tegenwoordig winnen landrace strains aan populariteit. Mensen willen graag terug naar de bron, naar de pure smaken van cannabis. In deze blog nemen we een duik in het verleden en zoeken naar de wortels van landrace cannabis strains.

De Oorsprong Van Cannabis

Cannabis is populair, waar je ook op aarde komt zijn mensen die deze plant met liefde growen en consumeren. Maar cannabis zoals die nu is, is niet te vergelijken met de planten zoals die ooit waren toen de soort ontstond. Botanisten denken dat wiet enkele duizenden jaren geleden gedomesticeerd werd in het Midden Oosten, met een bijzondere rol voor de Hindu Kush (een ruig berggebied op de grens van Pakistan, India en Afghanistan).

Gedurende honderden jaren werd cannabis gekweekt, veredeld en verhandeld, waardoor de plant veranderde, zowel qua vorm en smaak als qua geur en actieve bestanddelen. Nu hebben we verschillende genotypes (sativa, indica, ruderalis en hybride soorten), en daardoor ook een grote variëteit aan eigenschappen. Dat is het gevolg van genetica gecombineerd met de invloed van de omgeving.

landrace cannabis strains

De planten werden met elkaar gekruist, ze werden verhandeld en kwamen overal op de wereld terecht. In de jaren 60 en 70 werd een nieuwe golf aan cannabis landrassen naar Europa en Amerika gebracht. Zo namen Amerikaanse soldaten bijvoorbeeld tonnen aan landrace cannabis zaden mee tijdens de Vietnam oorlog. In de jaren 60 en 70 ontstond de Hippie Trail, een oude handelsroute die vanuit Azië naar Europa liep en nu door hippie backpackers werd herontdekt. Vandaar konden allerhande goederen naar Engeland en de VS gebracht werden. Dus ook de landrace cannabis zaden uit Azië en het Midden Oosten.

Door al het handelen en kruisen van van deze oude strains ontstonden nieuwe types. Je kunt de oorspronkelijke strains nog terugzien in hun namen, zoals Kush en Afghan. Maar hoewel al deze varianten hun eigen unieke eigenschappen hebben, verloren de oorspronkelijke landrace cannabis strains hun kracht en genetische kwaliteiten. De oude landrassen behouden echter hun oorspronkelijke aantrekkingskracht en veel growers willen ze weer terughalen.

Wat Zijn Landrace Cannabis Strains?

Landrace cannabis strains (ook wel landrassen genoemd) zijn de oorspronkelijke cannabisplanten, die in het wild groeiden in een specifieke regio op aarde. Ze ontwikkelden precies die eigenschappen die nodig waren om daar te kunnen overleven. Een plant die op een hoge berghelling groeit, heeft natuurlijk andere eigenschappen nodig dan een plant die in een vochtige, warme omgeving groeit. Daardoor ontstonden de eerste verschillende landrace strains.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Pakistani Citral Kush in het Midden Oosten
  • Hindu Kush from in het Midden Oosten
  • Swazi Gold in Centraal en Zuid Afrika
  • Luang Prabang in Azië
  • Acapulco Gold in Zuid en Centraal Amerika

De oude landrassen zijn pure sativa’s en indica’s met elk hun eigen unieke genotype. Dit betekent dat ze een genetische samenstelling ontwikkeld hebben, die precies is afgestemd op hun omgeving. Cannabis is een plant die eigenlijk overal kan groeien, in allerlei verschillende omstandigheden, warm of koud, droog of vochtig. De plant is een overlever en komt dan ook overal op aarde voor.

landrassen wietsoorten

Maar dat betekent niet dat elk type overal kan groeien. Strains die graag in een warme, tropische omgeving groeien, kunnen natuurlijk niet aarden in een droog, bergachtig gebied. Dat is een van de nadelen van landrassen: ze kunnen zich niet goed aanpassen aan een verandering van omgeving, want daar zijn ze genetisch niet op ingesteld.

Veel van de moderne kruisingen die je tegenwoordig kunt growen zijn juist geselcteerd op hun aanpassingsvermogen en bijvoorbeeld goede weerbaarheid tegen allerlei ziektes en schimmels. in dat opzicht zijn hybride cannabis strains dus weer beter dan landraces – het is maar net wat je interessant vindt om mee te werken.

Wat Maakt Landrace Cannabis Strains Zo Bijzonder?

De interesse in deze oude cannabis soorten groeit en misschien vraag je je af waarom dat zo is? De huidige strains hebben zoveel variëteit en geweldige eigenschappen, dat landrassen daar niet aan kunnen tippen, zou je denken. Maar het is juist hun puurheid die ze zo aantrekkelijk maakt. Hierdoor zijn ze echt verschillend van de huidige strains.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat het hierbij niet direct gaat om kwaliteit, maar echt om genetica. Cannabis landrace strains hebben de oorspronkelijke genetische samenstelling behouden. Ze zijn aangepast aan de klimaten waar ze thuis horen en van oorsprong groeiden. Een landrace strain uit Thailand, zal dan ook goed gedijen bij warme en vochtige omstandigheden. Maar een Afghaanse Kush houdt veel meer van een koel klimaat, omdat deze hoog in de bergen groeit.

landrace cannabis super silver haze
In sommige strains komt de halve wereld samen…

Dit zorgt er natuurlijk ook voor dat landrassen zeldzaam zijn. Woon je in Thailand, dan kun je geen Afghan Kush kweken in je tuin, omdat de plant niet is aangepast aan een dergelijk warm klimaat. Ook binnen zijn landrassen niet gemakkelijk te growen. Je zult dan precies de juiste omstandigheden moeten creëren en dat valt niet mee. Soms zul je bepaalde aspecten van het klimaat of de specifieke omstandigheden niet kunnen repliceren. Dat is een van de redenen dat deze landrassen niet op grote schaal gekweekt worden.

Dat deze rassen oud zijn, betekent ook niet dat ze per se krachtiger zijn dan de huidige strains (dus hogere percentages THC of CBD). Ze hebben echter wel hun eigen eigenschappen en kunnen dan ook sterk verschillen in hoeveel ze opleveren, smaak, geur en potentie.

Landrassen Weer Terugbrengen

Er zijn veel growers en consumenten die willen proberen de oude landrassen weer terug te brengen. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld lang geleden een oorspronkelijke landrace strain hebt gerookt, en weer terug wilt naar die ervaring. Mensen die op zoek gaan naar cannabis landrace strains worden strain hunters genoemd. Zij proberen de oude strains te vinden en proberen met deze strains de oude eigenschappen weer terug te kruisen in de vele soorten cannabis die er nu zijn.

Voor cannabis breeders is landrace genetica een ware goudmijn, want hiermee kunnen oude genetische eigenschappen worden teruggekruist in bestaande strains. Daarmee kan een hypermoderne hybride weer dichter worden terug gebracht naar de oorspronkelijke strains waaruit ze werd veredeld. Op die manier kan bijvoorbeeld de genetische stabiliteit van de strain worden vergroot, maar er zijn nog veel meer oude eigenschappen die een kweker maar al te graag terug ziet keren in de nieuwste wietsoorten.

Het is een teken van de huidige maatschappij, dat we inzien dat puur en oorspronkelijk ook zijn voordelen heeft. Zo geven veel mensen nu de voorkeur aan natuurlijke geneesmiddelen of plantaardige supplementen zoals CBD Olie, willen we brood zoals oma dat vroeger bakte en brengen we oude ‘vergeten’ groente- en fruitsoorten weer terug. En nu dus ook de oeroude cannabis strains.

We kunnen daarmee ook aandacht geven aan het behoud van natuurgebieden. Veel van de oude landrassen groeien in kwetsbare natuur, die steeds sneller verdwijnt. Hun zeldzaamheid is namelijk ook vaak te herleiden naar de vernietiging van hun oorspronkelijke habitat. Met aandacht voor deze prachtige oude cannabis landrace strains, kunnen we eveneens aandacht geven aan natuurbescherming. Dus daarmee snijdt het mes aan twee kanten: we kunnen weer genieten van oude cannabis strains en tegelijkertijd zorgen we voor het behoud van unieke, kwetsbare natuur.

landrace cannabis strains

Amsterdam Genetics En Landrace Genetica

In het assortiment van Amsterdam Genetics vind je om begrijpelijke redenen geen zuivere landrassen terug. Wel hebben we landraces gebruikt om onze eigen unieke cannabis strains te creëren. Een mooi voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld onze Super Silver Haze zaden, waarin je onder meer Afghani, Thai en Acapulco Gold genetica terugvindt. In Amnesia Haze proef je de invloed van Prabang uit Zuidoost-Azië terug, en zo zijn er nog meer klassieke lijnen te ontdekken in ons assortiment.

Check De Collectie

Uiteraard geld zelfs voor de modernste cannabis hybride dat je uiteindelijk landrace sporen terugvindt als je maar ver genoeg terug gaat. Toch is veel van die oude glorie verloren gegaan in de tsunami van nieuwe kruisingen waar we tegenwoordig uit kunnen kiezen. Daarom is het voor elke kenner en grower goed om te weten waar onze wortels liggen, en die echo’s van landrace strains kom je dus tegen in alle cannabis zaden die je maar bestellen kunt!

Super Silver Haze cannabis seedssuper silver haze

Super Silver Haze

From: 20.00