mould on cannabis

Schimmel Op Cannabis Voorkomen

Er is weinig zo teleurstellend als erachter komen dat je cannabisplanten of wiet stash besmet is met schimmel. De besmetting met schimmel kan al gebeuren op de planten zelf, maar ook als je voorraad wiet niet droog en schoon is opgeborgen. Deze teleurstelling is gelukkig te voorkomen. In deze blog lees je meer de verschillende soorten schimmel en hoe je schimmel op cannabis kunt voorkomen.

Hoe Weet Je Of Er Schimmel Op Cannabis Zit?

Schimmel op je cannabis planten of stash kan de pret flink bederven. Dat niet alleen, het kan zelfs gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Het is dus erg belangrijk om regelmatig te controleren of je wiet schoon en veilig is om te gebruiken. Je kunt dit checken door goed te kijken en te ruiken. De volgende signalen wijzen op schimmel op cannabis:

  • Kleine zwarte puntjes op de toppen. Dit zijn de eerste tekenen van schimmel.
  • Gele, bruine of grijze, wat pluizige vlekken. De schimmel is dan al flink aan het groeien.
  • Onaangename geur: Planten die last hebben van schimmel stinken, en dat is dus ook met je neus goed waar te nemen. Als je wiet plotseling naar zweet of urine ruikt, is het tijd om je planten weg te doen.

Het controleren van cannabis op tekenen van schimmel, doe je het beste in een goed verlichte omgeving. Natuurlijk daglicht is niet het beste, de zaklamp van je telefoon is een goede heldere lichtbron of anders een ruimte met sterke lampen. Het is belangrijk dat je alle kleuren goed kunt zien en zorg dat je de toppen van alle kanten goed bekijkt. Je zou zelfs een vergrootglas kunnen gebruiken.

Ontdek je nu dat jouw wiet besmet is met schimmel, gooi de plant dan direct weg. Is dat echt nodig, vraag je je af? Ja, dat is nodig. Als je beschimmelde cannabis rookt, beschadig je je longen. Het kan serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken. Dus veeg de schimmel niet af en denk ook niet dat het veilig is om alleen de besmette gedeeltes weg te doen. Als er schimmel op een top zit, is deze al ver verspreid, ook al zie je dat niet. Zet je gezondheid niet op het spel!

schimmel toprot cannabis
Toprot of bothrytis.

Soorten Schimmel Op Cannabis

Er zijn drie soorten schimmel die veel voorkomen op cannabis.

Toprot (Botrytis Cinerea)

Toprot komt het meeste voor op cannabis en vormt eerder op de bloeiende plant, dan na de oogst. Je kunt toprot herkennen aan het grijs, bruin of zwart worden van de toppen. Dit gebeurt van binnenuit.

Aspergillus

Aspergillus is de schimmel die juist na de oogst problemen geeft. Als de sporen in de lucht komen, kan dit voor ernstige problemen zorgen, vooral als je immuunsysteem verzwakt is. De schimmel kan aspergillose veroorzaken, wat zich van de longen naar de nieren en hersenen kan verspreiden. Het komt niet vaak voor, maar dit is een van de redenen dat je nooit schimmelige cannabis zou moeten roken.

Echte Meeldauw

Meeldauw is een schimmel die zich snel kan verspreiden. Het kan overal op de plant beginnen, dus ook op bladeren of stelen. Waar de schimmel zich verspreidt zal de plant afsterven. Zijn je planten met meeldauw besmet, dan zien ze eruit of er talkpoeder op is gestrooid, met witte, poederachtige klodders. Als je er vroeg bij bent kun je soms je cannabis redden van een meeldauw schimmel infectie, maar is het te ver gevorderd, dan kun je de plant en haar buren vaak afschrijven.

meeldauw cannabis schimmel
Meeldauw.

De Oorzaken Van Schimmel Op Cannabis

Wil je voorkomen dat cannabis besmet raakt met schimmel, dan is het zaak om tijdens de groei en bij het oogsten, drogen en bewaren van de toppen zorgvuldig te werk te gaan. Schimmels houden van warmte, vocht en stilstaande lucht. Met deze informatie kun je veel doen om je planten en toppen gezond te houden.

Binnen Schimmel Voorkomen

Grow jij je planten binnen, dan is het belangrijk om te letten op de vochtigheidsgraad en de ventilatie. Voor de luchtvochtigheid is een hygrometer een nuttig meetinstrument. In grote lijnen worden de volgende luchtvochtigheidswaarden aanbevolen voor een indoor cannabis grow zonder schimmel:

Groeifase: 50-75% (mik op 60%)

Bloeifase: 45-60% (mik op 50%)

Zorg voor een goede doorstroming van lucht. Dat kan met een ventilator, maar ook door de groei van je wietplanten te sturen met behulp van bijvoorbeeld supercropping.

Hoe dichter het bladerdak is, hoe groter de kans dat de vochtigheid toeneemt en er minder lucht kan doorstromen. Daarom kan strategisch snoeien en ontbladeren van je cannabis problemen met schimmel helpen voorkomen. Sterke en gezonde planten zijn minder vatbaar voor schimmel. Door je wietplanten goede voeding te geven, kun je hun weerstand ondersteunen.

Vervolgens is het de manier waarop je je oogst knipt, maar ook droogt, cured en opslaat van belang. Over het algemeen zijn een hoge vochtigheidsgraad, lucht en temperatuur de boosdoeners.

schinnelvorming binnen wiet kweken

Toch is hygiëne de belangrijkste maatregel tegen schimmel op je cannabis. Probeer altijd om zo schoon te werken als je kunt, en wees je bewust van hoe gemakkelijk je schimmel van buiten mee naar binnen meeneemt. Ook als je meerdere tenten of kweekruimtes hebt wil je absoluut geen kruisbesmettingen hebben, of je de (onzichtbare) sporen van een schimmel nou op je kleding, aan je vingers, of via de lucht verspreidt..

Maak na elke grow de gebruikte ruimte(s) grondig schoon en lucht de hele boel goed door voordat je met een nieuwe ronde begint. Vaak is goede hygiëne ook een kwestie van discipline, dus leer jezelf aan om netjes te werken en je kunt een hoop ellende al vrij simpel vermijden.

Buiten Schimmel Op Cannabis Vermijden

Bij een outdoor cannabis grow is vocht je grootste vijand als het om schimmel gaat, meestal in de vorm van regen (miezer) of mist en nevel. Dat gebeurt dan vaak in de laatste fase van de bloei van de plant. Tegen die tijd loopt het buitenseizoen vaak al tegen de nazomer of herfst aan, afhankelijk van het weer dat jaar. Dikker en dichter wordende toppen zijn in deze fase een perfecte habitat voor alle soorten schimmel. Hier kun je lezen hoe je je oogst het beste beschermt tegen schimmel in de laatste dase van een outdoor cannabis grow.

water ventilatie outdoor growen
Vocht is altijd een risico.

De Beste Manier Om Cannabis Te Bewaren

Als jouw cannabisoogst op een goede manier is gedroogd, draait het nu om het opslaan en bewaren van wiet. Ook hier kan schimmel voor problemen zorgen. Er zijn verschillende manieren om cannabis te bewaren.

Plastic Zakjes

Bewaar jij je wiet in plastic zakjes? Dat is niet aan te raden. Gewone plastic zakjes of ziplock zakjes beschermen je wiet niet tegen hitte, kou of vocht. De zakjes laten veel meer door dan je denkt. Vochtigheid en hoge temperaturen maken je geliefde toppen vatbaar voor een schimmel besmetting. En daarbij komt nog dat de kwaliteit van je toppen in deze zakjes snel zal afnemen omdat de cannabinoïden degraderen.

Stash boxes

Speciaal ontwikkelde stash boxes of containers zijn lucht- en waterdicht en UV-proof. Deze zijn dan ook een goede optie om je cannabis toppen in op te slaan.

Cannabis schimmelbestrijding
Een klassieke weckpot – wel regelmatig even ‘burpen’!

Glazen (Weck-) Potten

Een ander alternatief zijn glazen potten. Of je nu kiest voor weckpotten of een gesteriliseerd jampotje, het gebruik van glas brengt veel voordelen met zich mee. Het is wel belangrijk dat de pot luchtdicht kan worden afgesloten en dat deze natuurlijk goed is schoon en droog gemaakt. Wat glas zo geschikt maakt om cannabis in te bewaren, is dat de omstandigheden voor schimmel in de pot onaantrekkelijk zijn.

De voordelen zijn legio: als je de pot veilig weg zet, blijft de temperatuur gelijkmatig, er kan geen zuurstof of vocht in komen en glas geeft geen chemische stoffen af. In de pot kunnen de toppen zelfs nog verder curen en zelfs krachtiger worden. Zitten je toppen veilig in de glazen pot, dan zet je deze op een droge en donkere plaats. Een glazen pot houdt geen licht tegen, dus zet hem vooral niet in zonlicht. Zorg dat de temperatuur onder de 23 graden blijft en de vochtigheid tussen de 50 en 60%. Voor de zekerheid kun je vochtabsorberende zakjes in de pot bij de toppen doen.

De Beste Cannabis Genetica Tegen Schimmel

Schimmel is een plaag voor growers en cannabis liefhebbers. Met bovenstaande informatie kun jij je oogst en stash gelukkig behoeden voor een schimmel besmetting.

wietzaadjes zonder schimmel

Natuurlijk is er nog één factor die bij elke grow helpt tegen problemen met schimmel: goede cannabis genetica! Professionele kwekers of breeders zijn de afgelopen decennia druk bezig geweest om nieuwe strains te ontwikkelen die beter tegen schimmel bestand zijn.

Maak gebruik van die kennis door te kiezen voor een zadenbank met eigen, kwalitatief hoogswaardige strains, en kijk naar de productomschrijvingen om uit te vinden welke soorten het beste tegen schimmels en ziektes kunnen. Je voelt ‘m natuurlijk al aankomen: je cannabis zaden bestellen bij Amsterdam Genetics is een prima eerste stap om ellende met schimmel te voorkomen!

Kies je robuuste topstrain

Uiteindelijk blijft de strijd tegen schimmel een integraal onderdeel van de grower hobby. We werken met de natuur, en schimmels zijn een oud, respectabel en onvermijdelijk onderdeel van elk ecosysteem; ook in je growtent. Met de bovenstaande tips weet je in elk geval hoe je jezelf en je planten er het beste tegen kunt wapenen, dus kies die strain uit en ga aan de slag!

2023 super silver haze amsterdam geneticssuper silver haze

Super Silver Haze

From: 20.00